18 Mayıs 2017 Perşembe

Artefaktlar

Çift ekspoz (Double expose); Filmin ışınlandığı unutularak, tekrar ışınlanması sonucu ortaya çıkar

Cone-cut; Dental röntgen cihazında kon ucu hastanın yüzüne değdirildiğinde ışınlanan alan 6,5 – 7 cm çapında bir alandır. Eğer film bu alanının dışında kalır ise o bölgeler ışın almaz ve yuvarlak radyoopak görünür. Buna cone-cut denir.

Tree-like: Film poşetinden çıkarılırken oluşan sürtünmeden, ya da halı kaplı yerlerde çalışan kişinin aşırı yüklenmiş olması ile statik elektriklenme dediğimiz radyolüsent ağaç dalı şeklinde veya radyolüsent noktalar şeklinde artefaktlar oluşur.

Filmler banyoya daldırıldığında mutlaka batırılıp çıkarılarak çalkalanmalıdır. Böylece film üzerine hava kabarcıklarının yapışması sonucunda oluşacak radyoopak yuvarlak görüntüler engellenmiş olur. Hem de aktivasyon sağlanarak süre kısaltılmış olur.

1. ve 2. banyo solüsyonlarının sıcaklıkları çok farklı ise retikülasyon oluşur. Bu radyografta radyolüsent ağ şeklinde izlenir.

Film 2. banyodan sonra yıkanmalıdır. Yıkama yetersizse kalan gümüş bileşikleri ve thiosülfat renklenme ve lekelenmelerle birlikte mat bir görüntü oluşturur. Bu renklenme gümüş ve thiosülfatın reaksiyona girerek kahverengi gümüş sülfit oluşturmasındandır.  


Filmin tamamı banyo solüsyonuna girmezse o bölgede görüntü oluşmaz. Şekli düzdür. (Cone cutta yuvarlak hat). 1.banyoya girip 2. banyoya girmezse radyolüsent, 1. banyoya girmeyip 2. banyoya girerse radyoopak görüntü oluşur.

Kaynak:
http://www.intelligentdental.com/2011/12/24/radiographic-faults-and-artifacts-part-1/
http://www.intelligentdental.com/2011/12/25/radiographic-faults-and-artifacts-part-2/
acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/31601/Artifaktlar%202016-1.pdf





2 yorum:

  1. emeğinize sağlık hocam benim çok işime yaradı.

    YanıtlaSil
  2. Hocam çok güzel hazırlanmış teşekkürler. Çok faydalı oldu benim için.

    YanıtlaSil